Erkki Aurejärvi Oikeuden poluilla

Homeopatiaa!

 

TV 1:n A-studiossa keskusteltiin 4.2.16 homeopatiasta.  Lääkäri, diplomihomeopaatti Liisa Sulkakosken mukaan homeopatialla voidaan parantaa lukuisia eri tauteja.  Terveyssosiologian dosentti Markku Myllykoski taas sanoi homeopatiaa pelkäksi humpuukiksi ja puoskaroinniksi.  Homeopaattiset ”lääkkeet” eivät ole sen kummempaa kuin kraanavesi.  Sulkakoski totesi, että vedellä on muisti.

Nettikirjoituksissa Sulkakoski kertoo, että homeopaattiset lääkkeet, jotka ovat erittäin laimeita, auttavat elimistöä parantamaan itse itsensä.  Homeopaattisen lääkeaineen valintametodia on vaikea ymmärtää objektivoivan ja kausaalisen syy-seuraus logiikan näkökulmasta. Samankaltaisuuden etsiminen potilaan yksilöllisen sairaudenkuvan ja lääkeainekuvan välillä perustuu syy-seurausketjujen sijasta analogia-päätelmälle, josta seuraa ”Similia similibus curentur”-periaate (kaltainen voidaan parantaa kaltaisellaan).

Homeopaatti Tarja Hytönen luettelee netissä suuren määrän tauteja, joihin homeopatia tehoaa:

erilaiset epidemiat, rokot, aivokalvontulehdus, kurkkumätä, hinkuyskä, korvatulehdukset, haavaumat, psoriasis, paiseet, kasvaimet, luomet, luunmurtumat, haavat, allergiat, astma, poskiontelon- ja keuhkoputkentulehdukset, keuhkokuume, sydänvaivat, korkea/matala verenpaine, kilpirauhasvaivat, sukupuolitaudit, krooniset ja akuutit virtsatietulehdukset, maksa-, munuais-, haima ja sappivaivat, masennus, maanis-depressiivisyys, alkoholismi, huume- tai lääkeriippuvuudet ja itsemurhahakuisuus.

Homeopaatit siis antavat potilailleen ”valmisteitaan” muun muassa näiden vakavien tautien hoitoon.  Kun homeopaattisilla ”lääkkeillä” ei koululääketieteen mukaan ole mitään vaikutuksia, voitaneen päätellä, että hyvin moni homeopaattien potilas on kuollut näihin tauteihin.  Tämä seikka antaa aiheen rikosoikeudellisen tarkasteluun.

Korkein oikeus tuomitsi vuonna 1994 kuolemantuottamuksesta luontaishoitaja A:n, joka oli neuvonut sokeritautia sairastaneen lapsen vanhempia korvaamaan lääkärin määräämän insuliinihoidon kuhne-kylvyillä. Viisivuotiaalla pojalla todettiin sokeritauti 11.2.1991 ja hänelle määrättiin aloitettavaksi jatkuva insuliinihoito.  Insuliini vaihdettiin 9.3.1991 kuhne-hoidoksi, josta lähtien A antoi neuvojaan pojan vanhemmille.  Poika kuoli 25.4.1991 sokeritautikoomaan.  KKO tuomitsi A:lle kuusi kuukautta vankeutta ehdollisena.  Rangaistus oli kovin lievä.  Kun A tiesi koululääketieteen kannan insuliinin välttämättömyydestä, tilanteessa olisi voitu pohtia myös tapon ja murhan tunnusmerkistöjä.

Olisi mielenkiintoista selvittää jonkun homeopaatin hoitohistoriasta, onko joku hänen potilaistaan kuollut siihen tautiin, johon homeopaatti on määrännyt ”lääkkeitä”.  Vertailukohdaksi voitaisiin ottaa valelääkäri Esa Laihon tapaus.  Laiho toimi lääkärinä kymmenen vuotta ja ehti hoitaa yli 12.000 potilasta.  Kun potilastiedot tutkittiin, tuloksena olivat kuusi todettua hoitovirhettä ja syytteet kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä. 

Mahtaisiko jonkun homeopaatin jäljiltä löytyä tappoja tai murhia tai törkeitä pahoinpitelyitä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Voi kysyä, ovatko ihmiset niin fiksuja, etteivät vakavissa tapauksissa turvaudu homeopaatteihin? Vai ovatko homeopaatit siltä osin vastuuntuntoisia, etteivät puoskaroi vakavissa tapauksissa?

Takavuosina kun olin aktiiviskeptikko, yksi skeptikkolääkäri kertoi lähettävänsä "luulosairaat" homeopaatin kanssa jutustelemaan.

Vaikka olin 1993 Skepsiksen puheenjohtaja Nils Mustelinin jälkeen ja sitä ennen pari vuotta sihteeri, erosin Skepsiksestä vuonna 2003 koska:

Suurin osa ihmisten tavallisista vaivoista johtuu huonoista elintavoista. Liian usein lääkärit eivät saa ihmisiä korjaamaan noita elintapojaan. Uskomushoidot voi muuttaa ihmiisten tapoja keskustelun avulla, eräänlaista henkistä terapiaa. Tilastoja minulla ei kuitenkaan ole.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Homeopatisilla lääkkeillä hoidetaan ongelmia joihin voidaan vaikuttaa psygopaattisesti, moni tuon listan sairauksista on ollut parennettavissa kansanparantajien niksein jotka nykyään kumottu esim haavaan ei kannata virtsata tai peittää sitä piharatamon lehellä nykyisin koska ne eivätole tieteellisesti todistettuja hoitokeinoja ja ovat tulehtumisriski. Kansanparannus oli kuitenkin enimmäkseen homeopaattista. Homeopaattista hoitoa voi suositella kuitenkin lääketieteellisen hoidon rinnalle esim nykyään susittua kuppausta ja iilimatohoitoa. Luontaishoito kun luo toivoa ja auttaa jaksamaan tautia vastaan.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Huuhaa-hoidoissa on se hyvä puoli, että yleensä itse hoito ei tee vahinkoa. Suurin ongelma on, että ihmiset eivät tajua tarvitsevansa oikeaa hoitoa. Toisaalta, jos ihminen on ns. täysijärkisiin kuuluva, itsepähän päättää, haluaako hoitoa vai ei. Jotkut uskovat horoskooppiin, toiset joulupukkiin. Ei siis ihme, että on noita kraanaveteen luottavia.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Jotkut jopa uskovat ns. kasvatustieteeseen ja ns. taloustieteeseen ...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kuinkahan moni lapsi kuolee suomessa turhaan lääkitykseen /tekee itsemurhan mm.huostalaitoksissa.Kuten ne lapset ,jotka ovat itsemurhaan päätyneet psyykelääkkeiden ynm.lääkkeiden jäljiltä,kun heille niitä syotetään jo pienestä asti,ja sellaisin syin,jotka eivät päivänvaloa kestä??Entä ne ihmiset jotka kuolevat lääkkeisiin suomessa joka vuosi,ja hoitovirheisiin??Ei mitään pieniä määriä.
Näistä vaan ei sattuneesta syystä suomessa puhuta ääneen.Kas ihmettä,miksiköhän ei??

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

En tiedä, mutta määrä on ainakin hiton paljon vähäisempi vrt. tapauksessa, että niille ei annettaisi lääkettä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

1. Suomessa kuolee vuosittain 700–1 700 ihmistä hoitovirheeseen.

2. Hoitovirheiden kustannukset ovat jopa miljardin euron luokkaa.

3. Valvira sai viime vuonna 392 kantelua epäillyistä hoitovirheistä.

4. Noin kolmasosa kanteluista johti seuraamuksiin. Näistä 14 johti huomautukseen.

Lähteet: Valvira, THL
Virheitä usein
lääkityksessä

Hoitovirheistä haetaan vahingonkorvauksia Potilasvakuutuskeskukselta. Vuonna 2012 tehtiin yli 7700 ilmoitusta ja korvausratkaisu tehtiin yli 6600 tapauksessa. Myönteinen päätös annettiin 2084 tapauksessa. Potilasvakuutuskeskukselle tulevat tapaukset ovat vain jäävuoren huippu, toteaa Volmanen.jne..
Suurin osa mahdollisista hoitovirheistä ei koskaan päädy tilastoihin.(2014)

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Mitenkähän se hoitovirhe määritellään? Joka vuosi meillä kuolee noin 50000 ihmistä oikeasta hoidosta tai hoitovirheistä riippumatta. On aivan kohtuutonta syyllistää hoitohenkilökuntaa, eivät hekään mitään yli-ihmisiä ole. Pitää vain ymmärtää, että lääkärit ovat keskimäärin aivan tavallisia pulliaisia, jotka nykyisin hankkivat oppinsa netistä kuten meistä kuka tahansa voisi tehdä. Vastaanotollakin he tuntuvat selailevan nettiä saadakseen diagnoosin ja lääkityksen.

Kyllä lääkäritkin myöntävät, että psyykellä on vaikutusta moniin sairauksiin ja huuhaa-lääkityksellä voidaan parantaa tällaisia sairauksia. Oikealla lääkityksellä on kuitenkin todistettavasti todellisia vaikutuksia terveyteen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tekstissä mainittu terveyssosiologian dosentti on siis Markku Myllykangas.

Olen tuntenut yhden homeopatiaan luottaneen henkilön. Tosin hänkin pyyhälsi vauhdilla hakemaan apua koululääketieteestä silloin, kun sairastui oikeasti. Homeopatia onkin parhaimmillaan terveen ihmisen harrastustasoisena leikkimisenä.

"Veden muisti" on sympaattinen käsite. Kun kesäiltana kahlaan viileään järveen, tuntuu kovin tutulta, samalta kuin aina ennenkin. Minä muistan veden, ja olen varma että vesikin muistaa minut.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Koululääketieteellisen masennuksenhoidon voisi rinnastaa tuohon homeopatiaan... molemmissa käytetään lumelääkkeitä... samoin koululääketieteelliset päihdehoidot.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tosin homeopaattiset lääkkeet eivät ole yhtä vaarallisia käyttää.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Väärää yleistämistä masennuksen hoidosta.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Masennukseen auttaa vain yhteisöllisyys ja liikunta... ja omien suhteettomien odotuksien hylkääminen.
Onko Laurilla jokin hyvä resepti tiedossa?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #17

Tuo on aivan totta, oli dokumentti että Afrikassa on hyvin tasa-arvoisia metsästäjä keräilijä heimoja joissa ei masennusta tunneta koska yhteisöllisyys ja aktiivinen toiminta pitävät hippokampuksen toiminnan kurissa. Katsoin kyseisen ohjelman Yleltä, oli nimeltään "Tiededokumetti: Sairausten alkuperä -jakso 3 masennus", löytyy varmaan yhä Yle Areenasta. Ohjelman mukaan neljä parhainta hoitokeinoa masennukseen ovat yhteisöllisyys, liikunta, terveet elintavat ja runsas auringonvalo. Masennusta puolestaan aiheuttavat kiireinen ja stressaava elämä, epätasa-arvo sekä huono-osaisuus.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #21

TV-maisteri, yesh.

Semmoinen titteli voittaakin lääkärien tittelit.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lienee niin, että pelkästään homeopatiaan tai muuhun placebohoitoon turvautunut, tautinsa koululääketieteellisestä hoidosta kieltäytynyt henkilö jättää jälkeensä turhautuneen ja vihamielisen omaisjoukon, joka alkukatkeruudsta selvittyään tunnustaa tapahtuneen : henkilö on kuollut ja peruuttamattomasti poissa.

Kantelut ja rikostutkimukset jäävät tekemättä, sillä vainajaa ei enää saada takaisin.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Aikuisilla ihmisillä on oikeus kieltäytyä lääketieteellisistä hoidoista. Tällainen hoidoista kieltäytyminen on melko yleinen ilmiö. Moni ei esimerkiksi halua osallistua syöpähoitoihin, ja jättää ne väliin, vaikka tämä merkitsee käytännössä aikaisempaa kuolemaa. Ainoastaan lähinnä psykoottisissa tapauksissa, eli vakavien mielenterveyden häiriöiden ollessa kyseessä, hoitoa voidaan antaa potilaan tahdon vastaisesti.

Eri asia ovat sitten lapset ja lapsen tasolla älyllisesti olevat ihmiset. Heidän hoitamisensa uskomushoidoilla voi olla sellaista, että siihen voi oikeuslaitos puuttua.

Käyttäjän paavoarvola kuva
Paavo Arvola

Nuo valelääkärin ja homeopaatin aiheuttamat kuolemat ovat verrattavissa toisiinsa. Näin maallikon mielestä tapon tunnusmerkit eivät kumminkaan näiden tarinoiden perusteella täyty, koska varsinaista aikomusta tappaa ei voitane osoittaa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Eivät ole millään kriteerillä toisiinsa verrattavissa. Lääkärin diagnoosin tai lääkitykseen voi olla monia syitä. Homeapaatin "diagnoosi" perustuu ikivanhaan magiaan ja fyysisenä hoitona vesi, laktoos tai alkoholi, nuo liuottimet.

Käyttäjän paavoarvola kuva
Paavo Arvola

Tartuit kommenttini ehkä sivujuonteeksi tarkoitettuun asiaan. Homeopaatin hoito perustuu varmaankin magiaan, mutta en minä valelääkärinkään antaman hoidon perusteita lähtökohtaisesti mitenkään varmoina pitäisi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tuli muuten mieleen että lääketiede ei suosittele saunomaan sillä sen lämmöistä johtuvat haitat ovat suurempia kuin saunalöylyjen homeopaattiset hyödyt kuten stressin lievittyminen ja verenkierron vilkastuminen. Lääketieteen asiantuntijat mm vetoavat että ihmiskeho kärsii kuumassa vesihöyryssä istumisessa ja pääsee kuivumaan hikoilusta, syke ja veren paine nousevat saunoessa sekä varsinkin miehillä hedelmällisyyden taso laskee. Joskus myös puhutaan ettei saunominen sovi laisinkaan alaikäisille korkean lämpötilan ja alastomuuden vuoksi. Silti saunassa on mukava istua ja saunan jälkeen tuntee olonsa jotenkin keveäksi tai levolliseksi. Sauna onkin monille se välttämätön paha jos se nyt on haitaksi ensinkään muille kuin alkoholisteille ja diabeetikoille.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Olet toistuvasti pihalla. Sauna alentaa verenpainetta.

Juha Merisaari

Asiallisia kommentteja. Homeopatian ja muiden humpuukihoitojen ei millonkaan tule saada minkäänlaista virallista / laillistettua asemaa suomalaisessa terveyden - ja sairaanhoidossa. Lääketiede on lääketiedettä ja samanlaista joka puolella maapalloa. Molekyylibiologiasta on kyse. Oikeastaan jopa puhuminen "koululääketieteestä" on väärin, sillä se viittaa virheellisesti, että olisi olemassa muunlaistakin "lääketiedettä" ja sellaista ei ole. On vain humpuukia. Käyttäköön niitä kuka haluaa ja uskoo, mutta valtion ei milloinkaan pidä hyväksyä humpuukia osaksi lääketiedettä.

Toimituksen poiminnat