Erkki Aurejärvi Oikeuden poluilla

Lasten rokottamatta jättäminen

 

Suomessa valtaosa lapsista rokotetaan kurkkumädän, jäykkäkouristuksen, hinkuyskän, polion, tuhkarokon ja eräiden muiden hengenvaarallisten tautien ehkäisemiseksi.  Jotkut vanhemmat kuitenkin kieltävät lastensa rokottaminen ja tämän takia meillä runsaat tuhat lasta vuodessa jää täysin vaille rokotussuojaa.  Tästä seuraa, että rokottamattomat lapset ovat vaarassa sairastua johonkin vakavaan tartuntatautiin ja myös se, että ympäristönkin lapset vaarantuvat.

 

Meillä on järjestöjä ja lääkäreitä, jotka väittävät rokotuksia hyödyttömiksi tai suorastaan haitallisiksi.  Nämä tahot levittävät väitteitään julkisuudessakin ja osa ihmisistä toimii heidän ohjeidensa mukaan.  Esimerkiksi Rokotusinfo ry:n nettisivulla sanotaan:

”Rokotukset voivat aiheuttaa pysyviä vammoja ja kuolemia.”

”Taudin voi saada vaikka on rokotettu. Valmistajan mukainen rokotuksen suojateho voi olla niinkin alhainen kuin 36 % ja joidenkin tutkimusten mukaan jopa negatiivinen (-56 %) eli rokotetuilla on tautia ilmennyt enemmän kuin rokottamattomalla vertailuryhmällä.”

Lääkäri Liisa Sulkakoski on todennut televisiossa ja nettihaastattelussa:

”Minä en rokottaisi yhtään lastani.  Näen rokotuksista hankalia sivuvaikutuksia eikä niillä ole mittaa eikä määrää.”

”Tähän mennessä ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että juuri joukkorokotukset olisivat lasten tarttuvien tautien häviämisen syynä.”

Meillä ei ole puututtu vanhempien antamiin rokotuskieltoihin eikä rokotusten vastustajien oikeuksiin levittää omaa ”lääketiedettään”.  Näin asia näyttää olevan muuallakin.  Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Britanniassa rokottamattomuus on aiheuttanut vammautumisia ja kuolemia.  Meillä ei liene tällaista vielä tapahtunut, mutta rokotuskriittisyys näyttää olevan kasvussa.  Asiaan olisi syytä tarttua ennen kuin vakavia seurauksia ilmenee.

Voitaisiin ajatella, että lapsen suojaamatta jättäminen antaisi perusteen lastensuojelulain mukaiselle lapsen huostaanotolle.  Huostaanotto on lain mukaan mahdollinen, jos puutteet lapsen huolenpidossa uhkaavat vakavasti vaarantaa lapsen terveyttä.

Rikosoikeuden näkökulmasta voitaisiin pohtia, onko kyseessä lapsen heitteillepano.  Jos rokottamaton lapsi sairastuu, arvioitavaksi voitaisiin ottaa vaaran aiheuttaminen, vammantuottamus, törkeä vammatuottamus, pahoinpitely tai törkeä pahoinpitely.  Mikäli lapsi kuolee, tarkasteluun olisi otettava kuolemantuottamus, törkeä kuolemantuottamus, tappo ja jopa murha.

Rikoslain valossa olisi arvioitava sekä lasten vanhempia että niitä järjestöjä, lääkäreitä ja muita tahoja, jotka neuvovat jättämään lapset rokottamatta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän SaaraSeittenranta kuva
Saara Seittenranta

Voisit kanssa kertoa, et miten rokotteista vammatuneiden oikeuksia voitaisiin ajaa, kun niitä sattuu ja valtio taikka lääkeyhtiöt eivät vastaa asiasta millään tavalla. Nyt rokotteista vammautuneita jätetään oman onnensa nojaan, vaille mitään oikeuksia. Tiedätkö heitä voi olla aika paljon.

Virkamieskoneistolta, kun on pyydetty vähän selvityksiä ja apua asioiden hoitamiseksi, niin THL:n porukka kerää tilastoa sairausdiagnoosien kasvusta ja kun tietyillä diagnoosikoodeilla ei ole näkynyt lisääntymispiikkiä, niin väitetään, ettei rokotteet aiheuta mitään. Yksi ikävä asia tässä nyt on se, että THL - ei käytä välttämättä sitten niitä "oikeita" diagnoosikoodeja sairauksista, vaan voi sillä tavalla napata vain joitain koodeja, millä ei ole mitään tekemistä sairastuneiden diagnoosikoodien kanssa. Sitten he voivat myöskin väittää, ettei jossain vakavassa sairastumisessa ole tapahtunut mitään lisääntymistä jonkin rokotteen seurauksena, vaikka koko sairautta ei oltaisi diagnosoitu aiemmin koko maassa.

Rokottamattomuus voi toki aiheuttaa vammatumisia ja kuolemia, mutta niin voi aiheuttaa ne rokotteetkin.

Vanhemmat eivät välttämättä edes tiedä mitä kaikkia haittavaikutuksia rokotteet voivat aiheuttaa ja tiedonpuutteita on myös sen osalta, et mihin niitä rokotteita annetaan.

Meillä on rokotusohjelmassa rokotteita, joiden ottamisella ei ole mitään yhteyttä kuolleisuuteen.

Ja nyt viimeisenä puheenaiheena ollut rotavirusrokote, niin se voi aiheuttaa suolentuppeumia, mikä voi johtaa kuolemaan. Eräässä asiantuntijalehdessä tämä suolentuppeuma-asia kyllä tuotiin esiin, samaten siellä todettiin, että haittavaikutusten määrä voi kyllä kumota rokotteista saatavat hyödyt.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Kyllähän näitä tapauksia on, että rokotamatta jättäminen on aiheuttanut ongelmia. Tosin Suomessa ei ainakan minun muistakseeni sentään kuolin- tai vammauttumistapauksia ole. Välillä kyllä käy mielessäni, että nämä perusrokoteet antamattajättäminen pitäisi olla hyväksyttävä syy ainakin väliaikaiselle huostaanotolle.

Ongelma on siinäkin, että kuka tahansa voi kirjoittaa nettiin mitä tahansa ja sitten jotkut luulevat, että kaikki, mitä Internetissä kirjoitetaan, on totta. Tälle ei oikein voi ainakaan länsimaisen demokratian puiteissa tehdä mitään, mutta varmaan voitaisiin ottaa tällaisia väiteitä levitäviltä lääkäreiltä lääkärinoikeudet pois. Mutta ei sekään estä heitä kirjoittelemasta. Paras keino olisi vain valistaa rokotusten tarpeellisuudesta.

Rokotusten ansiosta kuitenkin monet taudit on joko hävitetty kokonaan tai ainakin ne ovat enää vain hyvin pieni ongelma ja usein ongelma vain köyhissä maissa. Jos nämä rokotusten vastustajat onnistuvat tavoiteissaan, meillä on niskoisamme jälleen kerran uusia tautiepidemioita ja voi olla, että lapsikuolleisuus nousee dramaatisesti.

Hallitusten olisikin syytä tehdä asialle jotain, ennen kuin tilanne riistäyttyy käsistä. Toki jotkut rokotukset aiheuttavat ongelmia, mutta se ei ole syy leimata kaikki rokoteet vaarallisiksi.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>...Rikosoikeuden näkökulmasta voitaisiin pohtia, onko kyseessä lapsen heitteillepano....

ooo

Tuo tuntuu liioittelulta. Ainakin pitäisi löytyä parempi termi kuvaamaan tapahtumaa.

Ongelma on visainen. Vaikeuksia tulee tehdään niin tai näin.

Hiljakkoin radiossa lääkäri sanoi rokotuksista, että Suomen populaatio kestää muutaman prosentin rokottamatta jättämisen . (Riippuu varmaankin epidemiasta.)

Wikipediassa sanotaan Pandemrixista mm näin:

”… Pandemrix on influenssarokote, jota käytettiin vuoden 2009 sikainfluenssapandemialta suojautumiseen….”

”…Saksassa maan hallitus on kieltänyt rokotteen käyttämisen ministerien, muualla työskentelevien virkamiesten sekä sotilaiden rokottamisen Pandemrixillä….[

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pandemrix

Käyttäjän SaaraSeittenranta kuva
Saara Seittenranta

Rikosoikeudellisesta näkökulmasta voisitte myös miettiä mitä tehdä, jos viranomainen / viranomaiset suosittelevat rokotusohjelmiin rokotteita, joista ei ole riittävää tutkimusnäyttöä ja näytön mukaan rokote voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Rokotteita valmistavat yritykset ovat vapautetty vastuusta haittojen osalta. (kertoo varmasti jonkun verran niistä rokotteiden turvallisuudesta) Mikä on lääketeollisuuden ja viranomaisten välinen kytkös, kun suositellaan rokotteita? Millä tavalla sitten viranomaisen saa vastaamaan teoistaan ja rokotteista vammautuneet saavat apua ja asianmukaiset lääkevahinkokorvaukset?

Mitä voi tehdä, jotta rokotteista vammautuneet saavat apua? Nähdään vain se kolikon toinen puoli. Lastensuojelu tai hyvinvointi ei kiinnosta ketään, kun lapsi sairastuu vakavasti siitä rokotteesta. Kenenkään aikuisenkaan hyvinvointi ei kiinnosta ketään, jos sairastuu rokotteen vuoksi.

Huuhaata en kirjoita, vaan tämä on vakava ongelma. Rokotteista voi sairastua ja vammautua vakavasti. Kukaan ei kanna vastuuta tästä asiasta.

Ja suuri osa muuten niistä rokotteista on ihan tavanomaisiin hengitystieinfektioihin, ja oletteko todella sitä mieltä, et lapsi pitäisi mm. huostaanottaa esimerkiksi sen vuoksi, ettei ota rokotetta korvatulehduksen estämiseen? Pneumokokki rokote on rokoteohjelmassa sen vuoksi, että sillä saadaan vähennettyä lasten korvatulehduksia 6%:lla. Tämäkö on nyt sitten sitä lapsen suureen hengenvaaraan asettamista. Hei korvatulehdus!

Toimituksen poiminnat