Erkki Aurejärvi Oikeuden poluilla

Autolla päin polkupyöräilijää

Vaasan hovioikeus tuomitsi 1.4.16 autonkuljettaja A:n 50 päiväsakkoon siitä, että tämä oli ajanut Porissa 10.7.14 polkupyöräilijän kuoliaaksi perävaunullisella henkilöautolla.  A ajoi 80 kilometrin tuntivauhtia, ei hiljentänyt lähestyessään pyöräilijää ja törmäsi pyörään suoraan takaa päin.  A väitti pyöräilijän horjahtaneen hänen eteensä, mutta tekninen näyttö puhui toista.

Tuomio annettiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta.  Rikoslain mukaan rangaistus liikenneturvallisuuden vaarantamisesta on enintään 120 päiväsakkoa tai kuusi kuukautta vankeutta ja kuolemantuottamuksesta on enintään 120 päiväsakkoa tai kaksi vuotta vankeutta.

Tuomio vaikuttaa kovin lievältä, mutta oikeuskäytäntö näissä tapauksissa on vakiintunut lieväksi.  Polkupyörä on aika turvaton kulkuväline.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Kuolemantuottamus on autolla lievempää kuin kuoleman tuottamus ..., toisin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Niin kutsuttu autokansa vaikuttaa muutenkin olevan vihoissa pyöräilijöihin kun polkupyöräilijöiltä ei vaadita ajokorttia tai kulkuneuvonsa rekisteröintiä ja siitä kun polkupyöristä ei joudu maksamaan veroa toisinkuin autoista. Tilanne on johtanut siihen että jotkut saattavat suutuksissaan anataa "opetusta" polkupyöräilijöille: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015081620186905_u...

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne

Olisiko aika päivittää oikeustuomioita sivistysvaltion tasolle.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Joo, tuomio ei ollut lievä vaan törkeä. Ehdoton vankeus edes muutamaksi kuukaudeksi on kyllä vähintä, mitä kukaan sivistynyt ihminen voisi tässä tapauksessa ajatella.

Käyttäjän Leppis1949 kuva
Pauli Leppä-aho

Kovin vaihtelevat tuomiot samankaltaisista tapauksista. Muistaakseni Helsingissä äskettäin sattuneessa vastaavassa sai autoilija useamman vuoden vankeutta!

Toimituksen poiminnat