Erkki Aurejärvi Oikeuden poluilla

Tupakkayhtiön huoli valtion verotuloista

TV-uutisissa 5.4. kerrottiin, että tupakkayhtiö Philip Morris Finland Oy on jo kymmenen vuoden ajan rahoittanut kymmenessä Suomen kaupungissa tutkimusta, jossa kerätään pois heitettyjä savukeaskeja.  Askien viivakoodeista nähdään, miten suuri osa poltetuista savukkeista on kotimaisia ja mikä määrä on ulkomailta tuotuja.  Miksi tupakkayhtiö uhraa varojaan tällaiseen tutkimukseen?  Philip Morris Finland Oy:n viestintäjohtaja Päivi Mononen-Mikkilä selvitti asian TV-katsojille:

”Näitä tuloksia hyödynnetään sillä tavalla, että voidaan osoittaa, kuinka valtavia summia valtiolla jää saamatta verotuloja.”

Kas näin.  On hienoa, että Philip Morris -yhtiö toimii näin epäitsekkäästi yhteiskunnan hyväksi.  Tämä on ihailtavaa varsinkin nyt, kun jälleen on saatu tietoja suurimittaisesta veronkierrosta.  Olisi erinomaista, jos liike-elämässä muutkin kantaisivat huolta valtion verotuloista ja uhraisivat täysin pyyteettömästi omia varojaan tämän moraalisesti oikean päämäärän eteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eihän viestintäjohtaja kieltänyt sitä, etteikö Suomen yhtiö voisi itsekin hyötyä tilanteesta, jossa valtio tekisi omat johtopäätöksensä niistä saamattomista verotuloista. Tuollainen tutkimus hyödyttää siis sekä valtiota että yhtiötä itseään eikä viestintäjohtaja todellakaan sitä kieltänyt, vaikkei nyt suorastaan korostanutkaan.

Joten sarkasmisi ei osunut aivan kohdalleen.

Käyttäjän erkkiaurejarvi1 kuva
Erkki Aurejärvi

Sitaatissani on kaikki, mitä viestintäjohtaja sanoi. Hän siis puhui vain valtion verotuloista.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Hyvä veikkaus on, että tupakkayhtiö vain tappelee raivoisasti markkinaosuuksista alati vähenevän tupakoinnin edetessä.

Näitä vastaavia tutkimuksia on tehty aiemminkin ja niillä pyritään selvittämään sitä, kuinka paljon tupakoista on väärennettyjä tai laitonta tuontitavaraa ja toissijaisesti, eli oikeasti ensisijaisesti, piilomarkkinoidaan aitojen savukkeiden sisältävän "turvallisia" ainesosia. Vuonna 2012 Englannissa tehty vastaava tutkimus osoitti väärennettyjen/tuontisavukkeiden määräksi yli 30 % ja väärennettyjä savukkeiden sisältävän hometta, ihmisulostetta, kärpäsiä ja esim. asbestia (Iltalehti 10.09.2012 ja Dailymail.co.Uk. 23.08.2014). Menetetyt verotulot olivat Englannissa miljardiluokkaa, joten valtio oli helppo saada tupakkayhtiöiden puolelle.

Toimituksen poiminnat