Erkki Aurejärvi Oikeuden poluilla

Vuonna 2030 . . .

Suomessa on noin 600.000 tupakoitsijaa.  Vuonna 2030 heitä ei enää pitäisi olla ainoatakaan.  Eduskunta on 21.6.2016 säätänyt uuden tupakkalain, jossa sanotaan: ”Tämän lain tavoitteena on ihmisille myrkyllisiä aineita sisältävien ja riippuvuutta aiheuttavien tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen. ”  Tämä tavoite pyritään saavuttamaan vuoteen 2030 mennessä, siis 14 vuodessa.

Vuonna 1976, kun ensimmäinen tupakkalaki säädettiin, tupakoitsijoita oli 1.100.000.  Määrän supistuminen 500.000:lla vei 40 vuotta.  Nyt pitäisi vauhdin kiihtyä. Uusina keinoina ovat muun muassa kuvalliset varoitukset, tunnusomaisten tuoksujen ja makujen kielto ja parveketupakoinnin rajoittaminen.  Mutta miten päästään 600.000:n vähennykseen?  No, pääsemme 550.000:een sillä, että tupakka vuoteen 2030 mennessä tappaa yli 50.000 käyttäjäänsä.  Tehokas keino olisi myös se, että tupakkayhtiöt velvoitettaisiin kustantamaan tupakoitsijoille nikotiinikorvauslääkkeet.

Ongelman avain on kuitenkin aloittajissa.  Heidän lukunsa supistuisi voimakkaasti, jos myynti-ikäraja kohotettaisiin 18 vuodesta 21 vuoteen.

Tavoitteet ovat suuret ja keinot aika kovia, mutta kysymys on suuren mittaluokan ongelmasta.  Savukkeet ovat vieneen hengen yli 350.000 suomalaisten sen jälkeen, kun lääketieteessä vuonna 1950 varmistui tupakan syy-yhteys keuhkosyöpään ja useihin muihin tappaviin tauteihin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Hyvä tavoite, mutta melkoisen epärealistinen. Tupakointi saattaa jopa lisääntyä, mistä näitä voi etukäteen tietää.

Uskon kyllä ihmisten vähittäiseen viisastumiseen ja tupakka jää joskus lopulta marginaaliin, mutta tuskin sen tupruttelu loppuu koskaan kokonaan, ellei sitten valmistus lopu.

Monet nuoret polttavatkin mieluummin jo kannabista. Se tulee olemaan tupakan jälkeen seuraava jokamiehen savuke.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

En tiedä onko muissa unionimaissa yhtä rankat tavaran vapaata liikkumista koskevat rajoitukset verkkokaupan suhteen.

Eli onko tupakkalakimme Brysselin vai kotimaisen hallinnon syytä/ansiota?

Asialla on periaatteellinen merkitys siinä tapauksessa että kansalaiset huomaavat rajojemme ulkopuolella rajoitusten olevan lievempiä ja enemmän kansalaisyhteiskunnan arvoja kunnioittavia.

Käyttäjän JuhaniOrelma kuva
Juhani Orelma

Ainakin viimeisten tilastojen mukaan tupakoitsijoita on Suomessa noin 800-900 tuhatta..
Savuton Suomi hanke myöskään ei tarkoita sitä että kukaan ei tupakoitsisi, vaan tarkoitus olisi päästä alle 5% väestöstä.

On myös surkuhupaisaa peräänkuuluttaa korvaushoitojen maksattamista tupakkayhtiöillä, heille se varmaan käy koska niiden toimivuus on luokkaa nolla väestötasolla. Eli se sama 30 lopetuksen sykli jatkuu samanlaisena, kunnes lopulta kaikkine psykologisine haittoineen (joista iso osa on terveysjärjestöjen ja valtion hartioilla) pääsee eroon tai kuolee.

Hienoa tupakkapolitiikkaa.

Käyttäjän erkkiaurejarvi1 kuva
Erkki Aurejärvi

Juhani Orelma toteaa, että tilastojen mukaan Suomessa on 800.000 - 900.000 tupakoitsijaa. Missä tällaiset tilastot on julkaistu? Se kiinnostaisi minua ja myös terveysviranomaisia ja kansanterveysjärjestöjä.

Edelleen Orelma kertoo, että nikotiinikorvaushoitojen teho on nolla. Totuus on toinen: korvaushoidot ovat tehokkaita.

Käyttäjän JuhaniOrelma kuva
Juhani Orelma

Siis jos väestöstä reilu 14% polttaa päivittäin niin onhan se varmasti enemmän kuin 600k? Ja melkein miljoonasta tupakoitsijasta ne terveysjärjestötkin puhuu. Voin toki olla väärässä, mutta kyllä sen ihan tarkistin ennen kuin kommentoin.

Ja korvaushoitojen toimivuus (ei teho) on todistetusti nimenomaan väestötasolla lähes nolla, ellei jopa negatiivinen. Kliinisissa tutkimuksissa toki osoitettu tehokkaaksi, mutta tosielämä on hyvin eri asia. Dereguloinnin takia korvaushoitojen toimivuus on romahtanut koska ilman apteekin tai terveydenhuollon henkilökuntaa jää neuvonta ja tukipalvelut puuttumaan, eikä lääkenikotiinituotteet ole millään tavalla miellyttäviä, jolloin hyväksyttävyys jää heikoksi ja ihminen lopettaa nopeastinkäytön.

Käyttäjän JuhaniOrelma kuva
Juhani Orelma

Tässä siis uusimmat tilastot https://www.thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riip...
Parina viime vuotenahan ei ole julkaistu kuin nuorten tilastoja.

Käyttäjän JukkaKelovuori kuva
Jukka Kelovuori

Herää kysymys että miksi Juhani Orelman kommentti ei näy? Tässä kuitenkin linkki THL:n julkaisuun joka toteaa että 15–84-vuotiaiden keskuudessa vuonna 2014 päivittäin tai satunnaisesti tupakoivia oli noin 875 000.

https://www.thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riip...

Itse en pidä kovinkaan tehokkaana korvaushoitoa, jolla tupakoinnin onnistuu lopettamaan pidemmäksi aikaa vain n. 7%, mutta parempi sekin kuin ilman apukeinoja.

http://www.bmj.com/content/338/bmj.b1024

Käyttäjän erkkiaurejarvi1 kuva
Erkki Aurejärvi

Ikäluokassa 15-64-vuotiaat on tupakoivia 15 %. Kun tässä ikäluokassa on 3.468.000 ihmistä, tupakoivien määrä on vajaat 525.000. Ikäluokassa 0-14-vuotiaat on 896.000 ihmistä ja heistä pieni määrä kokeilijoita ja satunnaisesti polttavia. Ikäluokassa 65-84-vuotiaat on 927.000 henkeä ja tupakoivia 7 % eli 70.000. Ikäluokassa 85-100-vuotiaat on lähes 200.000 henkeä, mutta tupakoivia tiettävästi erittäin vähän. Tätä kautta päästään noin 600.000 tupakoitsijaan. Laskelma on tietysti epätarkka. Se antaa tupakointi-ilmiöstä hieman liian suuren kuvan siksi, että 15-64-vuotiaiden ryhmässä on tupakoitsijoiksi laskettu myös satunnaisesti polttavat.

Käyttäjän JuhaniOrelma kuva
Juhani Orelma

Luku on siis suoraan THLn omilta sivuilta, yllä olevasta linkistä jossa todetaan näin:
"15–84-vuotiaiden keskuudessa nykyään päivittäin tai satunnaisesti tupakoivia on silti noin 875 000 (AVTK-tutkimus 2013, Eläkeikäisen väestön terveyskäyttäytyminen ja terveys -tutkimus (EVTK) 2014, Tilastokeskus 2013)"

Lähinnä siis kummastelin vain noita lukuja kun tuo yli 800 tuhatta on se mitä yleisesti käytetään. En sitten tiedä mistä tuo ero tulee, mutta olettaisin että se vajaa 300 tuhatta on satunnaistupakoitsijat. Ainakin THLn mukaan tuo työikäisille annettu prosenttiluku on nimittäin nimenomaan päivittäistupakoitsijat https://www.thl.fi/fi/tilastot/tilastot-aiheittain...

Toimituksen poiminnat