Erkki Aurejärvi Oikeuden poluilla

Lääketiedettä sähkösavukkeista

Sähkösavuke on niin uusi tuote, ettei sen kaikkia vaikutuksia ihmisten terveyteen ole vielä voitu tutkia.  Yhdysvaltain lääketieteessä on kuitenkin jo saavutettu eräitä melko varmoja tuloksia.

Nikotiinia sisältävät sähkösavukkeet aiheuttavat nikotiiniriippuvuutta, joka luokitellaan lääketieteessä erityiseksi taudiksi.  Tutkimuksissa on myös ilmennyt näyttöä siitä, että sähkösavukkeet aiheuttavat käyttäjilleen sydän- ja verisuonitauteja, keuhkoahtaumaa ja syöpää.  Uusimpien tutkimusten mukaan myös ympäristön höyry aiheuttaa näitä tauteja samaan tapaan kuin ympäristön tupakansavu eli passiivinen tupakointi. 

Sähkösavukkeita on mainostettu apukeinona tupakoinnin lopettamiseen.  Tälle lupaukselle ei ole saatu tutkimustukea.  Sitä vastoin sähkösavukkeet ovat porttina varsinaiseen tupakointiin.  Nuoret sähkösavukkeiden käyttäjät siirtyvät oikeaan tupakkaan kolme kertaa herkemmin kuin tupakoimattomat.

Sähkösavuke ei ole yhtä vaarallinen kuin perinteinen savuke.  Vaaraton se ei kuitenkaan ole.  Niinpä mainokset, joissa salataan sähkösavukkeiden terveyshaitat, ovat harhaanjohtavia.  Suomessa sähkösavukkeita on toistaiseksi käytetty niin vähän, etteivät ne varmaankaan ole juuri ehtineet vahingoittaa kansanterveyttä.  On toivottavaa, ettei tämä tuote saavuta meillä suurta suosiota.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös sähkösavukkeiden pääidea ole siinä, että niiden emittoima höyry ei ole samalla tavalla häiritsevää muille samassa tilassa oleville kuin savu varsinaisilla savukkeilla? Ei varmaankaan myöskään yhtä haitallista terveydellisesti.

Jos sähkösavukkeilla on monia hyviä puolia varsinaisiin savukkeisiin verrattuna ja haittapuoletkin ovat korkeintaan samankaltaisia, niin olisihan se askel positiiviseen suuntaan, että riitely parveketupakoinnista tai junien tupakkavaunuista y.m. voitaisiin lopettaa.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

"Tutkimuksissa on myös ilmennyt näyttöä siitä, että sähkösavukkeet aiheuttavat käyttäjilleen sydän- ja verisuonitauteja, keuhkoahtaumaa ja syöpää."

Mikäli näin, niin sitten luulisi saunankin tekevän saman. Siellä kun sitä vesihöyryä vasta hengittelemmekin! Eli pitäisikö myös sauna kieltää???

BTW. nikotiini on tasan samanlainen aine (etenkin riippuvuuden aiheuttajana mutta myös vaikutuksiltaan) kuin kofeiini, jota etenkin suomalaiset nauttivat runsain määrin. Pitäisikö myös kofeiini (eli kahvi) kieltää?

PS. Itse en juo kahvia (muuta kun jouluna) enkä polta, mutta vaikken esim. kofeiinin paheisiin olekaan sortunut niin en lähtisi kahvia kieltämään yhtään keltään. Vaikka se addiktiotasoissa onkin samaa luokkaa kuin mm. morfiini/heroiini. Ero vaan on että siinä missä kofeiini, niin myös nikotiini on täysin harmitonta silloin kun se nautitaan harmittomassa muodossa (kuten esim. höyryjä hengittelemällä).

http://www.kahvijaterveys.fi/henkinen-suorituskyky...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ainakin mainitsemasi aineet ovat muille ihmisille täysin harmittomia sopivassa muodossa nautittuina. Addiktoitunut itse saattaa kokea ongelmaa niiden puuteen vuoksi, rahan menon vuoksi t.m.s. Esimerkiksi nikotiinipurukumi ei tuo edes sitä vesihöyryäkään ympäristölleen.

On vaikea välttää ajatusta, että sähkösavukkeita vastaan hyökkäävät tahot ovat joko perinteisen tupakkateollisuuden agentteja tai sitten jostain syystä frustroituneita siitä, että tupakan polttajille on tarjolla mahdollisuus ilman, että tarvitsee ottaa huomioon erilaisia savua koskevia rajoituksia. Esimerkiksi entiset polttajat ovat useinkin niitä pahimpia tuomitsijoita.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Juuri näin. Sähkö- eli höyrytupakan suurimpia vastustajiahan on nykyinen tupakkateollisuus. Ja heti sen perään lääketeollisuus, joka menettää isot rahat kun enää jengi ei sairastukaan keuhkosyöpiin sun muihin, joiden lääkkeistä voivat riistää hyvät rahat. Koomista on että mm. Suomessa sähkötupakan suurimpia tuomitsijoita on THL (Pekka Puska toki kärkenä)! Vaikka yleisesti on tiedossa että normitupakassa se on se terva ja häkä joka ne taudit tekee, ei muu. Eli juurikin ne aineet, joita sähkötupakassa ei ole pätkääkään. (Sinänsä niissä mausteaineissa voi olla ties mitä myrkkyjä mutta niitä ei kukaan pakota käyttämään. Oma moka jos sellaisia haluaa käyttää. Ennemmin kannattaisi laittaa vaikkapa "paxia poskeen" (kuten muinainen mainos jostain niiltä vuosilta kun olin lapsi sanoi) ja samalla hengitellä höyryjä kun se lienisi se halvempi vaihtoehtokin. Ja ennen kaikkea terveellisin myös.)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Sukulaisistani on jo 3 vuosia tupakoinut lopettanut sähkötupakan avulla kokonaan tupakoinnin .

On tehty myös tutkimus jossa todettiin tupakan sairastuttavan esim. keuhkosyöpään vain jotkut ,ei kaikkia.

Kun maailmansivun on tupakkaa poltettu kummasti se nyt vasta on "myrkky"?
Isoikäpolvi joka kasvoi tupakansavussa elää yhä vanhemmaksi ja ovat yhä terveempiä iäkkäinä?
yli 100v ennätysmäärä Suomessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomessa kuolee vuosittain noin 50.000 ihmistä ja heistä keuhko- tai kurkunpääsyöpään yhteensä noin 500 ihmistä, eli yksi prosentti kuolleista.

Tupakoivia on aikuisväestöstä edelleenkin melkein 20%. Vielä parikymmentä vuotta sitten noin 60% aikuisista miehistä tupakoi Japanissa, mutta keuhkosyövän yleisyys ei ollut kovinkaan paljon suurempi kuin vaikkapa Suomessa. Ja Japani on elinajanodotustilastojen ykkönen maailmassa.

Toisaalta on myös totta, että yli 80% keuhkosyöpään kuolleista on jossain elämänsä vaiheessa polttanut, joten siinä on niin päin tarkastellen suuri korrelaatio, vaikka 90% tupakoitsevista ei syöpää saakaan.

Käyttäjän vivelu kuva
Ville Lukka

Syöpä ei ole ainut tapa kuolla tupakoinnin seurauksena.

"Suomessa arvioidaan olevan n. 300–400 000 eriasteista keuhkoahtaumatautia sairastavaa henkilöä"

http://hengitys.fi/keuhkoahtauma/mika-on-keuhkoaht...

Muistan nähneeni väitteen, että kaksi kolmesta pitkään tupakoinneesta saa jonkinlaisen keuhkoautauman jossain vaiheessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

"kaksi kolmesta pitkään tupakoinneesta saa jonkinlaisen keuhkoautauman jossain vaiheessa"

Jos löydät linkin tuohon, joka linkki on luotettavaa faktatietoa, niin olisin hyvin kiitollinen. En nimittäin usko tuota, ottaen huomioon tupakanpolton yleisyyden, eritoten aiempina vuosikymmeninä.

Lisäksi on huomioitava, että määrite "pitkään tupakoinut" on hyvin lavea. Kuinka pitkään? Kuinka monta savuketta viikossa? Millä tyylillä poltettuna?
J.n.e. j.n.e. ...

Nykypäivänä yhä useampi ja useampi ei-kireäpiponen henkilö alkaa olla niin sanottu "feströkare" (kirjoitin sanan ruotsiksi, koska se on Ruotsissa laajalti käytössä), jolloin yleiset rajoitukset tupakan polttamiseksi ovat saaneet aikaan sen, että päivittäinen tupakanpoltto on lopetettu, mutta sopivissa biletilanteissa mennään porukan kanssa ulos sauhuille. Jos näin menetellään vuosikymmenet, niin henkilö on siis "pitkään tupakoinut"?

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama Vastaus kommenttiin #9

Toi feströkare on hyvä ilmaus. Näet myönnettäköön että siinä missä jouluna juon tsufeet niin välillä kesällä poltan röökit. Viimeeksi kun poltin muutaman oli kun kavereiden kanssa mentiin viime heinähelteillä terassille. Tuli poltettua 3 - vai oliko 4 - savuketta silloin. Sitä ennen olin muutaman röökin polttanut 1v3kk aiemmin. Tosin toi tokko vaikuttaa tai vaikutti mitään mihinkään. Paitti siihen, että kalja upposi nopeammin... Mutta mä väitän että se johtui niistä heinähelteistä sillon eikä tupakista! ;)

Kalle Penttinen

Aurejärven mukaan sähkösavukkeen nikotiini aiheuttaa käyttäjälleen syöpää. Käsittääkseni eräässä solututkimuksessa havaittiin mutageenisia muutoksia, kun soluviljelmää höyrytettiin monikymmenkertaisilla nikotiinimäärillä verrattuna sähkösavukkeesta realistisesti mitenkään saataviin määriin. Syöpää ei silti missään tutkimuksessa pelkän nikotiinin ole vielä todettu aiheuttaneen. Sellaisesta tutkimuksesta kiinnostuisivat varmasti myös nikotiinipurukumien ja vastaavien valmistajat, sillä niissä käytetään samaa nikotiinia joka joutuu kosketuksiin limakalvojen ja solujen kanssa.

Tutkimuksia tarvitaan ja realistisilla altistusmäärillä eikä sellaisilla kun näissä tutkimuksissa on tähän mennessä usein nähty: altistetaan hiiriä monikymmen ja jopa satakertaisilla määrillä siihen verrattuna minkä ihminen mille mitenkään pystyy itseään sähkösavukkeella altistamaan. Sähkösavuke ei varmasti ole haitaton eikä käsittääkseni kukaan ole sitä sellaiseksi väittänytkään. Lähes kaikki sitä käyttävät ovat ymmärtääkseni aiemmin tupakoineita, jotka ovat siihen siirtyneet jolloin haittoja pitäisi verrata tupakkaan eikä pelkästään tupakoimattomuuteen.

Rehellistä uutisointia tutkimustuloksista myös toivotaan. Eräs suomalainen keuhkolääkäri on jo jäänyt kahdesti kiinni ulkomaisen tutkimuksen tuloksista valehtelusta ja mm. Lääkärilehti on joutunut korjaamaan uutistaan viimeksi joulukuussa aiheesta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Sähkösavuke ei ole yhtä vaarallinen kuin perinteinen savuke."

Tuosta olemme samaa mieltä. Ja looginen johtopäätös siitä olisi, että sähkösavukkeita tulisi suosia perinteisten savukkeiden "kustannuksella". Jokainen askel oikeaan suuntaan on askel oikeaan suuntaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Olisi mielenkiintoista nähdä tutkimuksia missä perusteltaisiin tupakan nyt jonkin muun varjolla aiheuttavan enemmän sairauksia.

Esim. pienhiukkaset .Tappaa vuosittain yhtäpaljon kuin tupakka.

Samoin olisi kiva nähdä kustannusarviot mitä Diabeetes tulee yhteiskunnalle maksamaan . Sitähän on jo leikki-ikäisissä. Mitä sen eteen on tehty?
Sokerikielto,sokerit ja limut ym.Kassoilla kaapeissa piilossa?
Diabeeteksen päälle tulee vielä hammashoitokulut. Kun jo lapsilta vedetään mätiä hampaita pois.

Olisiko se liian kova isku elintarvikejalostamoille.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Radion ohjelmassa kerrottiin tänään tupakantumppien uusiokäytöstä. Filtterit ovat muovia, ja ne voitaisiin uusiokäyttää. Ne kuitenkin sisältävät niin paljon myrkkyjä, kuten kadmiumia, että ne pitää erikseen puhdistaa, ennen kuin muovi voidaan käyttää uudelleen.

Suurin osa tupakan aiheuttamista terveysongelmista voikin johtua niistä myrkyistä, joita lannoitteiden ja ilmansaasteiden kautta joutuvat tupakkakasviin. 1960-luvulla vielä tutkittiin, voisiko tupakan terveyshaittoja vähentää vähentämällä tupakkakasvin sisältämiä myrkyllisiä aineita, mutta sitten lääkärit ottivat linjakseen sen, että tupakkaa on turha yrittää puhdistaa myrkyistä, ja on otettava linjaksi tupakoinnin lopettaminen.

Ainoan poikkeuksen tästä linjasta muodostavat lääketehtaiden tuottamat nikotiinivalmisteet, kuten nikotiinipurukumuit,ym. Mutta kyse onkin lääketehtaista, ja niiden toimintaa lääkärit ja terveysvalistajat eivät vastusta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kiitos. Tuo valaisi paljon asiaa .

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Sähkötupakoitsijana ja tällä irti tupakoinnista päässeenä on helppo todeta hyödyt, ensimmäinen tuote jolla tupakoinnista irti pääsy ei edes tuottanut minkäänlaisia negatiivisia sivuoireita.

Ja olen koittanut kaikkea purukumeista ja laastareista lääkkeisiin, ei apua.

Ilmeistä ettei sähkötupakointikaan ole ongelmatonta, mutta väkisin vain sitä rinnastetaa tupakkaan ja tuossa porttiteoriassa ei ole sitten mitään perää, miksi siirtyä halvemmasta ja vaivattomammasta kalliimpaan ja hankalampaan? Luulisi että tuomarilla olisi yksi parhammista käsityksistä syy - seuraus suhteista ja isomman kuvan muodostamisesta asian ympärilla.

Vielä kun tupakoin, lääkärissä kun syystä tai toisesta kävin, niin tupakointini nousi joka kerta aiheeksi ja jonkinlaista aasinsiltaa lääkäri rakensi vaivastani tupakointiin.

Tupakoinnin lopetin omilla ehdoillani, en kenenkään muun, tämä on erittäin tärkeä asia, ilman tuota lopettaminen on lähes mahdotonta ja palaat sauhuttelemaan nopeammin kuin tajuatkaan. Tätä ei tunnu vain ketään tajuavan, joka ei ole koskaan polttanut.

Toimituksen poiminnat